Westende

SITUERING 
Westende maakt deel uit van het arrondissement Oostende, in de provincie West-Vlaanderen. Het is één van de 9 deelgemeenten van Groot-Middelkerke. 

Westende heeft een oppervlakte van 1.081 ha. Het is gelegen deels in de duinen, deels in de zeepolders. Het bezit 2 km strand. 

Men onderscheidt twee centra: Westende-Bad en Westende-Dorp. Het is een toeristisch centrum dat evolueerde van elite- tot gezinsbadplaats.

 

GESCHIEDENIS
Als badplaats kreeg Westende enige vermaardheid einde 19de eeuw. Het werd opgericht op 62 ha duingrond en bestond toen uit deftige privé-woningen, cottages en luxueuze hotels, zoals het Westend-Hotel, waar later het actuele Westend Palace werd opgericht. 

Kort daarna werd de wandeldijk aangelegd en de tramlijn Oostende-Middelkerke tot in Westende doorgetrokken. De bouw van villa's en luxehotels werd voortgezet maar na de Tweede Wereldoorlog bleef er daar nagenoeg niets meer van over, behalve het hotel Belle-Vue, dat heden nog bestaat, beter bekend onder de naam Rotonde. 

De wederopbouw gebeurde vlug en in 1923 was Westende uit haar puin verrezen. 

Westende had weer veel te lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog want strand, dijk en duinen waren tot versterking herschapen. Een tweede maal moesten veel gebouwen gedeeltelijk gerestaureerd of volledig heropgebouwd worden.

 

HEDEN 
Is Westende een uitgesproken moderne badplaats, waar appartementsgebouwen de villa's en cottages hebben verdrongen. 

Een reeks van fraaie oude gebouwen uit haar glorietijd werd inmiddels beschermd als monument. Ze zijn te herkennen aan de blauw/witte logo aangebracht op de voorgevel. 

Nu is Westende uitgegroeid tot een gezinsvriendelijke badplaats. Voor enkele dagen ontspanning of voor een vakantie boordevol activiteiten, biedt Westende een brede waaier aan mogelijkheden. De eindeloze Noordzeestranden, evenals het hinterland, garanderen een onvergetelijke vakantie: sport, gastronomie, cultuur, evenementen, kindanimatie enz. 

Voor een dag, een weekend of wat langer, in de zomer of gans het jaar door, zal Westende U zeker een prettig verblijf bezorgen in een aangename en gastvrije omgeving.

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons