Vlaamse woning 2% goedkoper geworden

Vlaamse woning 2% goedkoper geworden

2018 is voor de Vlaamse vastgoedmarkt een beetje in mineur gestart. Het aantal vastgoedverkopen daalde de eerste drie maanden van dit jaar namelijk met 4,1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie.

Vastgoed gaat achteruit

Het afgelopen trimester kende het aantal vastgoedverkopen in Vlaanderen een stevige terugval. Zo werden er 4,1% minder woningen verkocht in de voorbije drie maanden dan in het eerste kwartaal van 2017. Op nationaal niveau daalde het aantal vastgoedtransacties met -2%. In Wallonië was er opmerkelijk toch een stijging waar te nemen van maar liefst 2%. Brussel bleef stabiel.
De daling van het aantal vastgoedtransacties was voelbaar in alle Vlaamse provincies. De grootste dalingen waren -in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar- in Oost-Vlaanderen (-7,8%) en Antwerpen (-6,4%). In de andere provincies waren de dalingen minder groot: Limburg klokte af op -1,5%, West-Vlaanderen op -1,3% en Vlaams-Brabant op -0,8%.

Hoe komt dit?

De daling van het aantal vastgoedtransacties komt echter niet onverwacht. Zo bleek al in de eerste maanden van het jaar dat veel kandidaat-kopers eerder afwachtend waren en wachtten op juni, wanneer de wijziging van de registratie naar 7% een feit is. Dat gevoel is er ook bij Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Begin 2016 en 2017 groeide het aantal vastgoedtransacties nog in Vlaanderen, nu remt de markt duidelijk af. De kans bestaat dat die trend aanhoudt tot de nieuwe regeling qua registratiebelasting in voege treedt (juni 2018). Daarna verwachten wij weer een stijging van het aantal transacties.”

Huizenprijzen dalen ook

Naast het aantal transacties blijkt ook de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen met 2% gedaald te zijn. Ondanks dat in 2017 elk kwartaal de prijzen steevast in de hoogte bleven gaan, is er voor het eerst opnieuw een daling vastgesteld. Zo daalde de gemiddelde prijs van een verkochte woning in Vlaanderen vorig trimester tot 266.199 euro.

Ook in Wallonië daalde de prijs van een woning, met 1,6% tot gemiddeld 181.845 euro. In Brussel was er een prijstoename met 2,9%, tot 441.117 euro. Opmerkelijk: de prijzen zijn enkel voor woonhuizen. De verkoopprijs van een appartement steeg in de eerste drie maanden in Vlaanderen wél nog een beetje, 0,6% om precies te zijn, waardoor de gemiddelde prijs voor een appartement precies 224.534 euro bedraagt.

Bron: Notaris.be

Vraag uw gratis schatting aan Blijf op de hoogte van het aanbod